Fairphone 3

Right to Repair

Afgelopen week is het goede nieuws bekend gemaakt dat de Europese Commissie heeft ingestemd met de maatregelen die de levensduur van apparaten moet verlengen. Door deze nieuwe regels moeten reserve onderdelen tot wel 10 jaar beschikbaar blijven na de aankoopdatum. En niet alleen bij de producent zelf, maar ook voor onafhankelijke professionele reparateurs moeten deze beschikbaar zijn.

Anders ontwerpen en produceren

Dit betekent dat producenten van huishoudelijke apparaten anders zullen moeten ontwerpen. In het ontwerp zullen zij namelijk rekening moeten houden met de repareerbaarheid van hun producten (design for repair) . Het helpt dus om producten te ontwerpen die ook weer makkelijk uit elkaar te halen zijn. Ook loont het dus om producten te ontwerpen die ontzettend lang mee gaan (design for longevity) in plaats van producten te ontwerpen die na een aantal jaar kapot gaan. Iets wat vooral bij smartphones en laptops vaak het geval is, zodat er meer verkocht worden (planned obsolescence).

Flinke stap vooruit

Deze stap is natuurlijk erg belangrijk om tot een circulaire economie te komen. Bovendien geldt het niet alleen voor Europese producenten, maar ook voor anderen die in de EU willen verkopen. Ook het Verenigd Koninkrijk zal zich hier na de Brexit aan moeten houden, als zij producten aan EU-landen willen verkopen.

De regel gaat per 2021 in, en geldt nu alleen nog voor huishoudelijke apparaten. Wij zijn natuurlijk benieuwd… Komen er ook in de toekomst vergelijkbare regels komen voor bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops?

Voorlopers

Een mooi voorbeeld van een voorloper op dit gebied is Fairphone. Ondanks dat er nog geen regels zijn voor mobiele telefoons op dit gebied, hebben zij een telefoon ontworpen die volledig circulair is. Fairphone zorgt er bijvoorbeeld voor dat elk onderdeel in de telefoon te vervangen is en dat de telefoon naar persoonlijke voorkeuren aangepast kan worden. Ook werken ze met Fairtrade goud in hun telefoons. Mooie innovaties!

Fairphone – Photo: Courtesy Fairphone

Comments are closed.