Botlek-brug-Education-Factory

Scholieren enthousiasmeren voor techniek met The Education Factory

Afgelopen jaar is Suit-case samen met een aantal partners The Education Factory gestart. The Education Factory verbindt onderwijs, overheden en bedrijven door een platform te bieden met technische, praktische en competentiegerichte lesprogramma’s uit de eigen leefomgeving. Op deze manier enthousiasmeren we scholieren en studenten voor een vak in de techniek.

Ontwerpopdrachten over infrastructurele projecten

Afgelopen najaar hebben we de eerste drie lesprogramma’s gedraaid. Door middel van ontwerpopdrachten over infrastructurele projecten in de eigen leefomgeving, maken we leerlingen enthousiast voor de techniek. Leerlingen gaan een dag of meerdere dagen aan de slag met het ontwerp van bijvoorbeeld een brug of een bezoekerscentrum voor een waterzuiveringsinstallatie. Onder begeleiding van een overheid, een aannemer, docenten en Suit-case doorlopen ze ontwerpproces. Natuurlijk met een bezoek aan de betreffende brug of waterzuivering!

Begrip tussen partijen

Het project zorgt niet alleen voor enthousiasmering van scholieren, maar ook voor enthousiasme tussen partijen die normaal niet op deze manier samenwerken. Zo ontstaat meer begrip tussen al deze partijen. een paar leuke voorbeelden uit de afgelopen maanden:

  • Bewondering van Rijkswaterstaat voor de creativiteit en uitkomsten van het werk van eerstejaars VMBO b/k.
  • Docenten deden nieuwe inzichten op voor het onderwijs door een lesprogramma dat gebaseerd is op samenwerken en creativiteit. Dit sprak leerlingen op een hele andere manier.
  • Leerlingen zien een breder beeld van wat techniek inhoudt, omdat medewerkers van bijvoorbeeld het team van Rijkswaterstaat vertellen over hun werk.
  • Respect voor elkaars werk, van leraren tot technici.

Nieuwsgierig hoe deze lesprogramma’s er in de praktijk uitzien?

Leerlingen op bezoek bij de Botlek Brug | Ontwerpsprint Bruggenbouwers en Stroomversnellers

In de video proef je de sfeer van het lesprogramma Bruggenbouwers en Stroomversnellers. De creativiteit van de leerlingen spat ervan af! In de video vertellen Arjan van der Palen, Maarten van der Stel, Jeroen Hopmans, Annelou Hoogerwerf en Merel Hoijnck van Papendrecht over dit project. De video is gemaakt door Jorn Koning.

Op naar het volgende technische lesprogramma!

Hoe meer leerlingen echt in contact komen met techniek in hun eigen leefomgeving, hoe meer ze ervaren hoe leuk het is om in de sector te werken. Werk jij in het onderwijs? Of in de technische sector? En heb je interesse in een georganiseerd lesprogramma van The Education Factory? Stuur ons een berichtje of kijk op de website.


De eerste drie projecten zijn ontwikkeld in samenwerking met Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap van Delfland, Stichting Sterk Techniek Onderwijs, Penta Oude Maas, Penta Bahûrim en Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam.

Comments are closed.