Carnisse-buurtoven-participatie-Elisa-Merel

Een participatieplatform voor de bewoners van Carnisse

Afgelopen jaar werkten we met bewoners van Carnisse en de gemeente Rotterdam aan het wijkplatform Wij (k) Carnisse. Het idee ontstond in een gesprek tussen Burgemeester Aboutaleb, de toenmalige stadsmarinier in de wijk, Daniëlle, en de chief digital officer bij de gemeente Rotterdam. Eén van de aanleidingen was de traditioneel lage stemopkomst in de wijk. Kunnen we de wijk meer met elkaar in verbinding brengen en de betrokkenheid vergroten bij de eigen leefomgeving door middel van een participatieplatform?

Een participa.. wat?

Negen maanden lang spraken we met bewoners en initiatieven in de wijk, sloten we aan bij evenementen, sloten aan bij een vergadering van de wijkraad, en spraken we ambtenaren die in de wijk werkzaam zijn. We kwamen op bezoek bij de moskee en de kerk, het huis van de wijk, en liepen een middag mee met de wijkmanager van Woonbron.

Maar wat is een participatieplatform nu eigenlijk? Niet iets dat je vast kan pakken ofzo. Eigenlijk gingen de gesprekken daar ook niet over, maar over dromen en wensen voor de wijk, hoe mensen de buitenruimte gebruikten, waar sociale contacten en netwerken zaten, waar men trots op was en wat er beter kon in de wijk.

We ontdekten een enorme betrokkenheid bij de wijk van veel bewoners. We zagen trots voor de wijk en mensen die hun wijk graag wilden vergroenen, socialer maken of meer activiteiten voor ouderen wilden organiseren én ook voor jongeren. En we stuitten op ontzettend veel culturele activiteiten en de beste plekken voor een koffie of een wijntje.

Tijd voor een positief verhaal

Alleen wisten deze bewoners elkaar niet altijd te vinden… Natuurlijk zijn er ook problemen in de wijk, maar de negatieve beeldvorming in de media helpt ook niet mee als je in de wijk woont. We wilden de goede dingen in de wijk meer kracht en energie geven. Tijd voor een positief verhaal! We verbonden initiatieven en actieve bewoners met elkaar via een website waarop zij zelf activiteiten en nieuws met elkaar kunnen delen. We ontwierpen en testten de website met bewoners. Partner Ambasco wist ons ontwerp te vertalen naar een werkende website in het participatieplatform Open Stad. Ook ontwikkelden we een herkenbare identiteit voor de wijk: een logo, iconen, wandeltocht en informatieborden. En we lieten sjaals ontwerpen door Jim Jansen.

De lancering

Op de grote Carnisse bollenplantdag afgelopen oktober was het dan zo ver… de lancering. Meer dan 60 vrijwilligers kwamen helpen om de hele wijk vol te planten met bloembollen. Daarna verzorgde KOCO een lekkere lunch en was er ruimte voor de presentatie. De sjaals werden uitgedeeld en men ging in polonaise door de ruimte op het echte Carnisse wijklied. Een project om met heel veel enthousiasme en trots op terug te kijken!

Onze lessen uit Carnisse

Bottom-up of top-down?

Er zit veel waarde in het feit dat de gemeente zo’n project initieert. Maar hoe zorg je vervolgens dat het echt iets voor en door de wijk wordt? De twee ‘werelden’ aan elkaar verbinden: daar ligt continue de uitdaging.

Ga daar waar de energie is!

Benut evenementen die al in de wijk georganiseerd worden. Onze eigen ‘buurtbrainstorm’ werd niet bezocht, maar evenementen van het geweldige initiatief Buurtklimaatje werden super goed bezocht. En dan draag je ook nog een steentje bij door je handen uit de mouwen te steken met de wijk.

Participatie is niet iets om tijdelijk uit te besteden.

Een derde onafhankelijke partij kan een hele positieve slinger geven in de buurt, nieuwe perspectieven ophalen voor de gemeente, en een goede ‘brug’ vormen tussen de gemeente en bewoners. Maar uiteindelijk is duurzame betrokkenheid van de gemeente heel erg belangrijk. Tijdens dit project hadden we bijvoorbeeld het genoegen om met Eva-Mirre van de gemeente samen te werken, die nog veel meer tijd dan wijzelf kon besteden in de wijk. Hierdoor was de gemeente echt betrokken in het proces.

Digitaal is slechts een middel.

Echte connectie en betrokkenheid ontstaat door fysieke ontmoetingen. Digitale platforms zijn zeker een handig hulpmiddel om bestaande informele structuren meer te openen, laagdrempelige vormen van participatie, of om taalbarrières te overkomen. Maar het platform moet de fysieke ontmoetingen versterken.

—-

Wil je meer weten over onze participatie aanpak? Of een keer sparren over hoe je dat nu het beste aan kan pakken? Neem dan contact op met Eva van Genuchten via eva.vangenuchten@suit-case.nl.

Comments are closed.