App Met de je data overweg mobiliteit Provincie Utrecht

Met je data overweg – Provincie Utrecht

Het Regionaal Data Team Midden-NL (RDT) (met o.a. de provincie Utrecht) heeft ons gevraagd om de waarde van mobiliteitsdata te demonstreren aan beleidsmakers en (weg)beheerders. Er wordt ontzettend veel waardevolle data verzameld door overheden en andere instanties. Door deze data overzichtelijk te presenteren op een gebruiksvriendelijk platform en de verschillende data met elkaar te combineren, kan de data worden ingezet voor het maken van beleid en verbeteren van beheer.

In dit project werkten we samen met Jim Ebbelaar, Dave Ebbelaar en Wilfried Hoffman aan een dashboard voor mobiliteit data. 

Een demo app voor één gebruiksscenario 

De vraag: ontwikkel een demonstratie app voor één gebruiksscenario dat relevant is voor beleidsmakers in de provincie Utrecht. We gingen aan de slag met wegbeheerders om de huidige staat van de weg beter in beeld te brengen. Op korte termijn (binnen 2 maanden) moest deze app worden opgeleverd voor een conferentie in Brussel.  

Voor het gebruiksscenario gingen we op zoek naar iets praktisch dat men snel kan begrijpen. Ook was het belangrijk dat het niet een heel politiek onderwerp was, omdat dat de discussie over de waarde kan vertroebelen. Daarom is er gekozen voor een usecase die ging over het inzicht bieden in de staat van de wegen voor wegbeheerders bij de gemeente.  

Aanpak in designsprints 

Vanwege de strakke deadlines is er in dit project gewerkt met een sprint aanpak. In korte cycli van één week kwamen we iedere week een stap verder. Hoe pakten we dit aan?  

 1. Een vaste dag in de week werd er met het hele team aan het project gewerkt. 
 1. Iedere sprintdag begon met een stand-up waarin werd gekeken wat iedereen aan het einde van de dag zou opleveren.  
 1. Tussendoor werd snel feedback verzameld doordat er wekelijks een presentatiemoment was voor de klant.  
 1. Eindgebruiker betrekken in het ontwerpproces. 

De oplossing  – Met je data overweg 

Samen met wegbeheerders gingen we aan de slag. In de huidige situatie werken ze met tabellenboeken, en zit er veel kennis in de hoofden van wegbeheerders. In de nieuwe situatie werden dit real-time data in een dashboard. Dat is een grote verandering. Daarom hebben we eerst de stappen inzichtelijk gemaakt die een wegbeheerder doorloopt in z’n hoofd. Om zo een oplossing te maken die echt aansluit bij de werkwijze van de wegbeheerder.  

De uiteindelijke oplossing was een dashboard waar de belangrijkste data werden samengevoegd tot relevante inzichten voor de wegebeheerder, zoals het gebruik van de weg en het aantal keer dat het had gevroren. 

De voordelen?  

 • Door efficiënter en gerichter onderhoud is er minder verspilling.  
 • Dit is niet alleen duurzamer, maar bespaart ook een heleboel kosten.  
 • Het maakt het werk van wegbeheerders makkelijker.  

Hoogtepunten van het project 

 • In korte sprintjes kan je heel veel bereiken. Je houdt de energie in het project en het is leuk! Je verrast jezelf met hoeveel je kan doen.  
 • We hebben het netwerk van Suit-case goed ingezet om snel met een aantal testpersonen in contact te komen.  
 • De gesprekken met de gepassioneerde wegbeheerders die graag hun kennis delen, waren heel leuk!  
 • De eindpresentatie bij regionaal Data Team  
 • Met het ontwerp hebben we een brug geslagen tussen techniek en de eindgebruiker.

Meer weten over hoe je data op een waardevolle manier in kan zetten? Neem dan contact op met Tomas te Velde via tomas@suit-case.nl !

Comments are closed.