Marktdag Rijkswaterstaat Innovatie

Van gezamenlijke marktdag naar gezamenlijke markt

“Bouwopgave infrastructuur vraagt gezamenlijke nieuwe aanpak” ; luidde het nieuwsbericht naar aanleiding van het onderzoek van McKinsey & Company (2019) over innovatie en aanbestedingen bij Rijkswaterstaat. De vernieuwde Marktdag van Rijkswaterstaat was hierin een eerste stap. In aanloop naar deze marktdag kwamen brancheverenigingen in de bouw en Rijkswaterstaat samen om na te denken over de interface tussen markt en overheid.

Tinder in de Tender

Zo ontstond ook het nieuwe initiatief ‘Tinder in de Tender’. De belangrijkste uitdaging in deze samenwerking is hoe de markt en overheid samen tot de ideale aanbesteding kunnen komen. Met deze insteek en met behulp van vier brancheverenigingen is het initiatief verder uitgewerkt. De betrokken branche organisaties zijn Bouwend Nederland, MKB-Infra, NL-Ingenieurs en de Vereniging van Waterbouwers werd het initiatief verder uitgewerkt.

Tinder in de Tender op de Marktdag, Oktober 2019

Uit deze samenwerking is een visie op een vernieuwende manier van aanbesteden, ontstaan. ‘Tinder in de Tender’ moet een transitie in de sector teweegbrengen. De doelstelling is om meer maatschappelijke waarde en economische waarde in projecten te benutten. Deze ambitie wordt bereikt doordat het team, de samenwerking in het team en de match tussen verschillende capaciteiten binnen het team centraal zijn gesteld. Dit benut de marktcapaciteit effectiever. Ook gaan de administratieve lasten omlaag Bovendien moet het proces leiden tot een betere risicoverdeling tussen partijen. Ten slotte, moet het eenvoudiger zijn voor kleinere partijen om deel te nemen aan aanbestedingstrajecten van Rijkswaterstaat.

Brainstorm over verschillende onderdelen in het proces
De resultaten van de middag worden gepresenteerd

Een werkmiddag met Rijkswaterstaat en de Markt

Op basis van de visie en uitgangspunten heeft er een tweede werkmiddag plaatsgevonden. Naast Rijkswaterstaat en de verschillende branche-organisaties waren hier ook marktpartijen aanwezig. De uitwerking heeft geresulteerd in een beter uitgewerkt proces. Dit zal worden voorgelegd aan het bestuur van Rijkswaterstaat. De details van dit proces zijn vrij op te vragen door een e-mail te sturen naar tomas@suit-case.nl

Meedoen?

Heb je op- of aanmerkingen op het proces dan horen wij het graag. Daarnaast is er een mogelijkheid om aan te geven dat uw organisatie deze nieuwe manier van aanbesteden steunt. Dus wilt u meedenken of meedoen, laat het ons weten!

Comments are closed.