De corona crisis heeft natuurlijk een grote impact op ons allemaal. Dit heeft niet alleen impact op onze privé omgeving, maar ook voor het bedrijfsleven verandert er veel. De maatregelen volgen elkaar razendsnel op, en de wereld ziet er ineens heel anders uit dan drie weken geleden. Gelukkig staat de overheid ondernemers op allerlei manier bij. Maar toch zijn er ook veel mensen die al zonder baan zitten en leek KLM begin maart al om te vallen. Hoe zorg je dat je als ondernemer sterker uit deze crisis komt? Uit crises ontstaan namelijk de betere innovaties. En innovatie is een belangrijk onderdeel voor groei en ontwikkeling.
Deze tijd geeft ruimte om na te denken over je businessmodel en omzetstromen. Hoe zorg je ervoor dat je veerkrachtig bent als bedrijf en dit soort klappen kan opvangen? Wat zijn duurzame verdienmodellen? Hoe zet je je personeel flexibel in tijden van crisis en daarna? Dit is de tijd om hierover na te denken.
SLIM Subsidie
Wij waren ook zelf op zoek naar manieren om ons werk zo goed mogelijk voort te zetten. (Lees ook onze andere blogs over ‘thuiswerken: hoe doe je dat?’ en ‘bewonersbijeenkomst op afstand’). Naast de maatregelen die de overheid treft voor ondernemers, is er ook een interessante subsidie beschikbaar om juist met deze vragen aan de slag te gaan de komende periode. En die willen we graag met jullie delen. De SLIM subsidie kan worden aangevraagd voor verschillende doeleinden:
- Doorlichting van de onderneming: Wat betekenen de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt voor jou onderneming? Je kan een extern bedrijf inhuren om dit in kaart te brengen en hier een ontwikkelplan voor jouw organisatie voor te maken. Bijvoorbeeld door middel van een innovatiescan.
- Loopbaan- en ontwikkeladviezen: Zijn er werknemers die zich verder willen ontwikkelen en nieuwe kennis willen opdoen? De subsidie is ook geschikt om een loopbaan adviseur in te huren voor je personeel.
- Een methode in de onderneming die werknemers in het bedrijf stimuleert hun kennis, vaardigheden en beroepshouding verder te ontwikkelen tijdens het werk: Wil je een systeem, methode of online leeromgeving implementeren waardoor je werknemers altijd blijven leren? Ook hiervoor is de subsidie geschikt. Je kan bijvoorbeeld denken aan medewerkers kennis laten maken met verschillende toepassingen van innovaties, zodat ze dit ook in hun eigen werk kunnen inzetten. Zo hebben we begin dit jaar bijvoorbeeld een 3D experience ontwikkeld in samenwerking met de 3DMakerszone.
- Bieden van een praktijk leerplaats in de derde leerweg: Wil je personeel omscholen of ruimte bieden voor mensen die een carrière switch willen maken? Ook voor het aanbieden van een praktijk leerplek kan je deze subsidie inzetten.
Let op! Het huidige aanvraag tijdvak voor MKB is open t/m 31 maart. Ook voor samenwerkingsverbanden en een aantal typen grootbedrijven is het mogelijk deze subsidie aan te vragen. Het tijdvak hiervoor is 1 april tot 30 juni. Later in het jaar opent er nog een tweede tijdvak. Deze menukaart geeft een goede samenvatting van de mogelijkheden.
Wil jij een keer sparren over waar jullie op dit moment tegenaan lopen? Geef ons (vrijblijvend) een belletje! We denken graag mee. Of schrijf je in voor onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van innovatie nieuws.
Bedankt voor het delen van dit artikel over subsidie voor ondernemers. Doorleren is voor elke beroepsgroep belangrijk. Dit wordt gelukkig ook steeds meer gestimuleerd. Ik ga mij verder verdiepen in het thema subsidies om te kijken welke vormen er bestaan.