Energietransitie bij een pakje boter?

Energietransitie bij een pakje boter?

Hoe ziet de infrasector eruit in 2050?

Afgelopen weken hebben we tijdens de Suit-case Academy verkend hoe de infrasector er in de toekomst uit kan zien. De vraag die centraal stond was: “Hoe ziet de infrasector eruit in 2050?” We gingen daarmee aan de slag door verschillende trends en ontwikkelingen te bekijken in de infrasector. Hierbij kan je denken aan verdere digitalisering, de energietransitie en een circulaire economie. Een grote inspiratiebron was de Expeditie 2050 van Rijkswaterstaat, waarin verschillende scenario’s voor de toekomst zijn ontwikkeld.

Energietransitie

Op basis van de ontwikkelingen zagen we ook een aantal uitdagingen in die toekomst. Een voorbeeld hiervan is de energietransitie. De energietransitie is momenteel in volle gang. Binnen deze energietransitie wordt verwacht dat elektriciteitsvoorziening steeds meer zal gaan decentraliseren. Nederlanders zullen zelf duurzame elektriciteit gaan opwekken en zich afkoppelen van het grote energie distributienetwerk. Hierdoor worden Nederlanders minder afhankelijk van grote energiecentrales. Naast het opwekken van eigen energie zullen zij hun elektrische auto gebruiken om tijdelijke netspanning op te vangen.

De decentralisatie van energievoorziening klinkt als een positieve ontwikkeling. Echter heeft niet iedereen de mogelijkheid om hun eigen energie op te wekken. De lagere inkomens en kwetsbare wijken hebben bijvoorbeeld minder mogelijkheden tot het plaatsen van bijvoorbeeld zonnepanelen.

Energietransitie bij een pakje boter?
Energietransitie bij een pakje boter?

Toegankelijkheid tot duurzame energie voor iedereen

Hoe zorg je dan dat mensen zonder deze (financiële) middelen ook van deze transitie kunnen profiteren? Dat was een van de uitdagingen waar we mee verder gingen. Door middel van een Vision in Product (VIP) ontwerpproces kozen we een metafoor voor de interactie die de we wilden ontwerpen.

Meedoen in en profiteren van de energietransitie moet net zo gemakkelijk zijn als het sparen van koopzegels bij je boodschappen.

Wij stelden dat investeren in de energietransitie net zo makkelijk moet zijn als sparen voor koopzegels bij de supermarkt. Oftewel een makkelijke laagdrempelige investering mét rendement.

We bedachten hiervoor de spaar Yuppie. Een digitale spaarkaart in de vorm van een “Tamagotchi”. Hierbij kan je ervoor kiezen om bovenop je supermarktuitgaven een kleine investering te doen in een collectief zonne- of windmolenpark. Zo profiteer jij van het behaalde rendement en hou je ook nog eens je Yuppie blij!

Sparen doe je immers niet in je uppie.

Referenties

Hombergen, L. (2019). Decentralisatie van de energievoorziening bedreigt solidariteit. S&D, 76 (6). pp. 40-43. Opgehaald via https://www.wbs.nl/publicaties/decentralisatie-van-de-energie-voorziening-bedreigt-solidariteit

Comments are closed.