Zakelijk tekenen academy

De voordelen van tekenen op werk

Het beter overbrengen van je concepten door zakelijk tekenen

Ga mee op reis en neem een duik in de wereld van Design Thinking! Deze week delen wij hoe je ‘zakelijk tekenen’ in kan zetten op je werk. Deze tool zal je helpen bij het overbrengen van je ideeën en concepten. Bovendien helpt visueel werken bij het begrijpen en structuren van problemen. Daarnaast helpt de tool met communiceren tijdens het samenwerken. 

Tekenen is natuurlijk veel oefenen. Maar wedden dat jij dit ook kan? Pak een stuk A3 papier en een zwarte stift en begin met het tekenen van simpele vormen zoals cirkels, driehoeken en lijnen. Met deze simpele vormen kan je eigenlijk alles tekenen, zoals figuren en objecten. Als je figuren en objecten samenvoegt en hun relaties weergeeft kan je jouw idee visueel uitleggen. Dit noemen we ook wel een praatplaat. Bespreek je plaat eens met een ander, een tekening zegt soms meer dan 100 woorden.  

Welke elementen vind je op een goede praatplaat?

Een praatplaat maakt een complex verhaal met verschillende verbanden letterlijk zichtbaar. Om je concept of idee goed over te brengen is het van belang dat de praatplaat duidelijk en overzichtelijk is. Voordat je begint met tekenen is het cruciaal of vast te stellen wat je wil bereiken met de praatplaat en wie je klant of doelgroep zijn. Dit bepaalt in hoeverre je details wil toevoegen aan de praatplaat.

Wil je een product concept uitleggen? Dan wil je bijvoorbeeld de klantreis visueel uitleggen. Waarom voegt jouw product waarde toe aan het leven van de klant? Een praatplaat kan met name nuttig zijn bij niet tastbare producten. Een ander voorbeeld wanneer het handig is een praatplaat te maken is als je een complex proces wil uitleggen. In de praatplaat kan je de verschillende stakeholders tekenen in de fases van het proces. Een voorbeeld van een praatplaat vind je in deze blogpost over productinnovatie.

Dus welke elementen zijn onmisbaar in een praatplaat? In principe kan je alles toevoegen aan je praatplaat. Voor de duidelijkheid en ondersteuning van je doel is het wenselijk een duidelijke boodschap in de praatplaat te verwerken. Dit kan van alles zijn zoals bijvoorbeeld een duidelijk conclusie over een proces, een visie/ missie of verkoop van een product.

Een handige tool voor in je rugzak. Snel aan de slag dan kunnen we verder reizen!

De tool ‘zakelijk tekenen’, oefenmaterialen en verdere uitleg kan je vinden in de Academy .

Op reis met Suit-case

Deze post is deel 4 van de serie: op reis met Suit-case. De komende weken nemen wij je mee op reis waarin wij elke twee weken een nieuwe tool delen voor in je rugzak. Tools voor vijf verschillende activiteiten tijdens de verschillende fases in het ontwerpproces. Zodat je terugkomt van van je reis met een rugzak vol tools, ervaringen en ideeën.

Comments are closed.