7P’s canvas

Het faciliteren van een creatieve sessie

Het 7P’s canvas als structuur voor een creatieve sessie

Ga mee op reis en neem een duik in de wereld van Design Thinking! Deze week delen wij de tool ‘7P’s Canvas’.  Het canvas helpt je om een creatieve bijeenkomst voor te bereiden. Bij Suit-case zetten we creatieve sessies vaak in als middel om organisaties mee te nemen in een creatief proces, want bij complexe problemen wil vaak de stakeholders goed betrekken in het proces. Creatieve sessies zijn handig om samen met verschillende stakeholders de juiste vragen te formuleren, nieuwe ideeën te bedenken of keuzes te maken. 

Om een dergelijke sessie goed te kunnen begeleiden, is het belangrijk om hier een goede structuur in aan te brengen en dit dus goed voor te bereiden. Het 7P’s canvas kan je hier goed mee helpen. Het canvas kent zeven onderdelen en is overzichtelijk doordat alle informatie samen wordt gevat op één pagina. Purpose, People, Proces, Product, Prep, Practical Concerns en Pitfalls. Wat is het hoofddoel van de sessie? Wie doen mee aan de sessie? Hoe ziet de planning eruit? Maar ook wat wil je opleveren aan het eind van de sessie? Dit zijn voorbeelden van vragen die je overzichtelijk kan noteren op het canvas. 

Hoe gebruik je het canvas?

Bereid de sessie samen met een of twee anderen voor. Begin bij het doel van de sessie. Wat wil je bereikt hebben aan het einde van de sessie? Gebruik het canvas ook als brainstorm tool en probeer bij Proces en Product ook eens een keer een andere aanpak te omschrijven dan normaal. Bespreek daarna ieder onderwerp, waardoor je een beter beeld krijgt van hoe de sessie eruit komt te zien en bovendien wat er nog moet gebeuren om te sessie te realiseren. Zo haal je alles uit je creatieve sessie!  

Een handige tool voor in je rugzak. Snel aan de slag dan kunnen we verder reizen!  

Op reis met Suit-case

Deze post is onderdeel van de serie: op reis met Suit-case. De komende weken nemen wij je mee op reis waarin wij elke twee weken een nieuwe tool van de Suit-case Design & Strategy Academy delen voor in je rugzak. Tools voor vijf verschillende activiteiten tijdens de verschillende fases in het ontwerpproces. Zodat je terugkomt van je reis met een rugzak vol tools, ervaringen en ideeën.  

Het 7P’s canvas uitgelegd

Comments are closed.