Duurzame Dinsdag bij Suit-case

Duurzame dinsdag 2021

Duurzame dinsdag: de dag van de Duurzame Troonrede

Vandaag, dinsdag 7 september, is Duurzame Dinsdag. Ook wel de Prinsjesdag van duurzaamheid. Dit is een moment waarop duurzame initiatiefnemers uit de samenleving de krachten bundelen met politiek Den Haag. Op deze dag wordt ook de Duurzame Troonrede gehouden door de winnaar(s) van de Trouw Duurzame 100. Afgelopen jaar was dat de Jonge Klimaatbeweging.

Een gezamenlijke aanpak op duurzame dinsdag

Ook bij Suit-case weten wij hoe belangrijk een gezamenlijke aanpak is om de transitie naar een duurzame wereld te bewerkstelligen. Bedrijfsleven, burgers, politiek en duurzame initiatieven; we hebben ze allemaal nodig. Op duurzame dinsdag wordt dit allemaal bij elkaar gebracht.

Niet alleen start en ondersteunt Suit-case ook duurzame initiatieven als Sail for the Future, maar werken we ook aan ons eigen begrip. Daarom hebben wij, in het kader van de Suit-case Design en Strategy Academy een reeks interne workshops georganiseerd met het thema ‘Wat is jouw klimaatpitch?’.

Workshop 1: Klimaatverandering, hoe zit dat nou?

De discussie over klimaatverandering is complex omdat het klimaatsysteem complex is. Hierdoor is het voor een individu moeilijk in te schatten is wat nou de gevolgen zijn van onze gezamenlijke acties. Het recente IPCC rapport heeft bevestigd hoe complex het vraagstuk is. En helaas ook hoe groot de gevolgen door en voor de mensheid kunnen zijn.

Daarom is het belangrijk om in een gesprek over klimaatverandering de kennis die we wel hebben, ook over de onzekerheden, zo helder mogelijk voor ogen te hebben. Maar zelfs met feiten is het soms nog moeilijk inschatten en te bevatten wat er dan moet gebeuren om een klimaatcatastrofe uit de weg te gaan.

Om dit visueel te maken zijn we aan de slag gegaan met de En-Roads Simulation model van Climate Interactive. Deze tool laat je spelen met verschillende beleidskeuzes om de opwarming onder de 1,5 graad te houden. We kunnen je alvast verklappen, makkelijk is het niet!

Een voorbeeld van de En-Roads Simulation Tool

Workshop 2: Communicatie over klimaat

Een goede discussie over klimaatverandering en wat je daar aan kan doen gaat over meer dan kennis. In (klimaat)communicatie is belangrijk om je te kunnen verplaatsen in de ander.

In de tweede Suit-case Design & Strategy Academy gingen we aan de slag met communicatie. Door middel van de Vijf Tinten Groener communicatiestrategie van Motivaction International werkten we aan een klimaatpitch. Dit super handige model maakt duidelijk dat er voor iedereen wel een ‘klimaatpitch’ is. Zolang je maar rekening houdt met de waarden en zorgen van de ander. Herken jij je in een van de vijf groepen?

Het Vijf Tinten Groener model van Motivaction

Workshop 3: Klimaatbijles in de natuur

Tijdens de laatste workshop gingen we op schoolreis met Klimaatbijles. 💼

Onder begeleiding van klimaatwetenschapper Joep van Dijk en ecoloog Pieter Heyning zijn we de natuur in gegaan. In het watergebied ten Noorden van Amsterdam hebben we veel geleerd over de invloed van de mens op de natuur.

Dit is een gebied waar veel turf is gewonnen. Hier hebben we met onze eigen ogen kunnen zien hoe groot de invloed van de mens is op de natuurlijke omgeving. Dit zorgde voor mooie en constructieve discussies over biodiversiteit en klimaatverandering. En natuurlijk wat we zelf kunnen doen om ons steentje bij te dragen.

Wat doen jullie vandaag op Duurzame Dinsdag?

Comments are closed.