Casper Berger

Een afstudeerproject met impact!  

Duurzame dinsdag is een mooie dag om eens terug te blikken op het afstuderen van Casper! Casper Berger is voor de zomer bij Suit-case afgestudeerd en heeft de afgelopen maanden de milieu-impact (CO2uitstoot) van onze bedrijfsvoering in 2021 geanalyseerd. En dat is best een uitdaging, want hoe je dat voor een bedrijf dat helemaal geen fysieke producten verkopen, maar een dienstverlening?

Wat is duurzame dinsdag? De eerste dinsdag van september staat sinds 2012 het in teken van duurzaamheid in Den Haag. Er wordt een koffertje vol met goede ideeën aangeboden aan minister Rob Jetten. Ook wordt vandaag om 14:00 uur de duurzame troonrede voorgelezen. Dit jaar door Eva Rovers. Ga jij ook luisteren?

Normaal gesproken, wordt deze uitstoot ingedeeld in scope 1 t/m 3. Onze impact zit voor een deel in de zogenaamde scope 1 en 2. Hierbij kan je denken aan autoritten naar klanten, de elektriciteit die we verbruiken en gas voor de verwarming op kantoor. Scope 3 omvat vooral de assets die je hebt en de materialen die je inkoopt om je product te produceren. Omdat we een dienstverlenende organisatie zijn en niet een fysiek product verkopen, is onze scope 3 erg minimaal.  

Wat is scope 1, 2 en 3? Afbeelding van: https://plana.earth/academy/what-are-scope-1-2-3-emissions

Hoe brengen we dan onze impact goed in kaart en wat doen we hier vervolgens mee? Dat is de vraag waar Casper zich mee bezig heeft gehouden.  

Onze meetbare uitstoot

Suit-case stootte in 2021 in de eerste twee scopes 3 ton CO2 uit. Doordat dit een corona jaar was én ons team nog een stuk kleiner was, is dit niet erg veel. We verwachten dat dit de komende jaren helaas dus nog wel iets toeneemt.  

Maar, wat doen we al om deze impact zo laag mogelijk te houden? 

  • Alle Suit-casers hebben een business OV-chipkaart. Met de auto naar kantoor of afspraken gaan, wordt zoveel mogelijk ontmoedigd. Ook kunnen veel afspraken prima digitaal plaatsvinden.  
  • We hebben onze CO2 – uitstoot gecompenseerd door bomen te kopen bij Trees for All en een even groot bedrag over te maken naar Just Diggit. Natuurlijk is CO2 uitstoot voorkomen beter dan genezen, maar het planten van bomen is zeker een effectieve klimaatmaatregel.
  • Ons nieuwe kantoor is een monumentaal pand. Met de eigenaar zijn we aan het kijken of we toch verduurzamende maatregelen kunnen nemen om ons gas- en elektra verbruik te minimaliseren.  
CO2 compensatie bij Trees for All

Impact in onze projecten 

Daarnaast kunnen wij natuurlijk een grote positieve impact leveren in onze projecten. Al is dit een stuk lastiger om meetbaar te maken… Samen met andere Suit-casers is Casper een aantal projecten ingedoken. Zijn project bleef niet bij een analyse, Casper heeft een handleiding ontwikkeld waarmee wij in iedere fase van onze projecten duurzaamheid kunnen meenemen en dit kunnen inzetten bij onze klanten! 

Daarnaast heeft Shaun Akse met het team wij een concrete missie geformuleerd en werken wij aan een online verduurzamingstool voor bedrijven. Deze tool maakt het mogelijk om met bedrijven de eerste stappen richting een duurzame organisatie te zetten.  

Een aantal van onze duurzame projecten waar we momenteel aan werken, is:  

  • de verduurzaming van het Regiocollege Zaandam 
  • een circulair afwegingskader voor de GWW-sector in Rotterdam.  

Kortom, er komen nog genoeg interessante ontwikkelingen aan! Maar ook wij zijn natuurlijk nooit uitgeleerd. Wat is jouw tip voor een duurzame bedrijfsvoering? Laat het ons weten via Shaun

One Response