young professional

Joost: de ideale young professional?

Afgelopen weken hebben we tijdens de Suit-case Academy antwoord proberen te vinden op de vraag: How to be a YUP? In een ‘Recharge Week‘ probeerden we elke dag iets nieuws om even te breken met de status quo. In de twee weken daarna hebben we kort onderzoek gedaan naar werk-privé-balans, timemanagement en ambitie. Aan de hand van stellingen hebben we met mensen om ons heen gesproken over hoe zij hiermee omgaan. Hieruit kwamen een aantal goede tips en tricks die we een week lang hebben toegepast op ons eigen werk. Sommigen probeerden te werken met Tomato Timer en anderen probeerden slechts één keer per dag hun mail te checken. En we planden bijvoorbeeld allemaal voldoende tijd om rustig te lunchen.

Op basis van dit onderzoek hebben we een dag uit het leven van Joost, de ideale Young Professional, geconstrueerd. Lees hieronder meer over Joost, onze persona YUP.

Wie is Joost?

Joost (26) woont met zijn vriendin Evelien (25) en zijn kat Olav in een appartementje in Rotterdam. Joost is dit jaar begonnen met werken. Hij werkt 40 uur als ICT-consultant bij een middelgroot bureau. Joost doet aan beachvolleybal waarbij de derde helft belangrijker is dan de wedstrijd. Joost gaat graag weekendjes met zijn vriendin eropuit #HappyWifeHappyLife. Joost weet nog niet zo goed wat hij later wil worden. Hij en zijn vriendin zijn op zoek naar een huis in de omgeving van Rotterdam. Joost is gefrustreerd door de huizenmarkt.

Een typische werkdag van Joost

Op een typische werkdag slaat Joost om 8:30 zijn laptop open. Om 12 uur neemt hij bewust een uur pauze, hierin eet hij een boterham, knuffelt hij Olav en loopt hij een rondje met zijn vriendin. Joost zorgt dat hij rond 13:00 weer begint. Vanavond heeft Joost al om 17:00 een volleybalwedstrijd en daarom stopt hij iets eerder met zijn werk. Immers kan hij de volgende dag frisser werken als hij gesport heeft. Normaal gesproken gaat Joost ’s avonds niet meer aan het werk. Eind van de dag vertelt Joost tegen zijn vriendin dat hij trots is dat hij 2 digibeten heeft geleerd om een digitale werktool te gebruiken. Om 22:00 gaat hij naar bed en krijgt hij nog werk mailtje binnen, maar die ziet hij niet omdat hij zijn notificaties uit heeft staan. Joost slaapt lekker.

De timemanagement skills van Joost

Joost maakt aan het begin van zijn dag met het maken van een lijstje met de 6 belangrijkste dingen die hij moet doen. Daarna begint hij met het bovenste punt. Joost begint zijn dag nooit met het checken van zijn mail, dat doet hij maar 2 keer per dag. Joost heeft het nooit ‘druk’. Hij heeft soms wel een beetje stress, maar dat heeft hij nodig om goed te presteren. Soms heeft Joost veel te doen. Maar als hij ziet dat hij het zijn werk niet af gaat krijgen, zegt hij nee tegen nieuwe opdrachten en kijkt hij of taken kan overdragen aan zijn collega’s.

Vandaag heeft Joost veel te doen, daarom heeft hij vorige week een aantal blokken ingepland om te focussen, zodat zijn collega’s geen meetings met hem zouden schieten zinloze dingen. Joost gaat als eerste aan de slag met het uitdenken van een opdracht voor een klant. Hij weet namelijk van zichzelf dat hij ‘s ochtends het meest creatief is. Aan het einde heeft hij nog een meeting met zijn baas staan om hem te updaten. Hij doet dat aan de hand van een lijstje punten die ze vooraf afstemmen. Zo komt Joost niet te laat voor zijn volleybalwedstrijd en heeft hij nog even tijd om met Olav te kroelen.

De ambities van Joost

Joost is gelukkig met zijn baan. Joost is vrij ambitieus, maar weet nog niet precies welke richting hij op wil. Hij denkt dat een goede inzet uiteindelijk zal belonen en dat hij zo vanzelf goede kansen op zijn pad krijgt. Hij werkt op dit moment 5 dagen, maar zou eventueel wel 4 dagen willen werken. Zo kan hij zich 1 dag richten op andere dingen, zoals volleybal les geven op de club. Hij hecht ook waarde aan zijn persoonlijke ontwikkeling op andere vlakken. Want ontwikkelen doe je volgens hem niet alleen op je werk. Daarnaast is hij van mening dat 4 dagen werken niet betekent dat hij niet ambitieus is en zijn carrière belangrijk vindt. Op deze manier heeft hij een goede balans tussen ambitie en privé. 

Wees de ideale YUP: Be like Joost, of toch niet?

Wij hadden in ieder geval veel lol in het creëren van Joost. Onze eigen conclusie was dat iedereen andere idealen nastreeft en dat voor verschillende mensen verschillende dingen werken. Het belangrijkste is dat je bewust bent van wat jij belangrijk vindt en wat voor jou en je omgeving werkt. Ga het gesprek aan! Organiseer bijvoorbeeld een laagdrempelige sessie tijdens de borrel aan de hand van stellingen over werk-privé balans. Of schrijf een verhaal over jouw ideale YUP en ga daar de boer mee op. Je zult versteld staan over hoe verschillend en hetzelfde je over sommige dingen denkt! Conclusie, de ideale YUP bestaat dus eigenlijk niet…

One Response